Sobre l’univers dels Mumin

En un llibre infantil, sempre hi ha alguna cosa sense aclarir, alguna cosa sense il·lustració. Hem de permetre i propiciar que l’infant reflexioni sol, que distingeixi per si mateix entre el que és real i el que és irreal. L’autor no és un guia sinó que ha d’oferir un camí, sí, però deixar que l’infant hi vagi sol i que estableixi les fronteres amb el seu propi coneixement.

Tove Jansson

Era l’hivern de la guerra, l’any 1939. La feina es va aturar i a la Tove Jansson li semblava completament inútil intentar dibuixar res. Però precisament en aquell moment, enmig de tot el caos, va sentir la urgència d’escriure alguna cosa que comencés per “Hi havia una vegada…”. El que va seguir havia de ser, inevitablement, un conte de fades, però no com us l’imagineu. La Tove no va recórrer a prínceps ni princeses i la màgia que hi sortia era tan extraordinària i poc comuna com ella mateixa. En comptes dels éssers que relacionem amb aquest gènere, ella hi va fer aparèixer el que esdevindria el seu personatge més emblemàtic, el trol Mumin. 

La mitologia nòrdica és tan complexa i rica que molts especialistes asseguren que és molt difícil entendre-la completament si no l’has apresa des del bressol. No patiu, perquè la Tove va agafar elements d’aquesta mitologia i els va capgirar com un mitjó. En els relats nòrdics antics tot sovint es parla de trols, però és una espècie envoltada de misteri i no se’n fan gaires descripcions. Només unes quantes històries els presenten com uns éssers benèvols. Tove Jansson va fer una aportació fresca al folklore nòrdic en presentar els trols com a éssers dolços i carismàtics. 

La història es va quedar a mitges fins al 1945. Aleshores un amic de la Tove va assenyalar que aquella història, si la seguia, podria convertir-se en un llibre infantil. Que amb la seva inventiva i les seves il·lustracions era molt probable que molts nens volguessin llegir la història. I no es va equivocar. 

L’última novel·la dels Mumins es va donar a conèixer l’any 1971. Les aventures poc ortodoxes d’aquests trols, escrites originalment en suec, han estat traduïdes a més de trenta idiomes i s’han convertit en tot un símbol de la literatura universal. 

Qui va ser Tove Jansson?

19 octubre, 2022

El barret del mag, Tove Jansson

19 octubre, 2022