Qui va ser Tove Jansson?

Com diria el Pare Mumin —que creu molt en l’astrologia— la posició de les estrelles devia ser molt favorable el 9 d’agost de 1914, el dia que va néixer Tove Marika Jansson. Va ser la primogènita d’una família bohèmia d’artistes que vivia a Hèlsinki i que formava part de la comunitat finlandesa de parla sueca. El seu pare fou l’escultor Viktor “Faffan” Jansson i la seva mare, la il·lustradora Signe “Ham” Hammarsten.

La Tove va demostrar des de petita interès i talent per l’art. Va aconseguir la primera feina com a il·lustradora als quinze anys, a la mateixa edat que va signar el primer contracte editorial. Ja de jove, la seva passió va ser la pintura i les belles arts en general. Des del principi va buscar la inspiració lluny de la seva Finlàndia natal; va estudiar art a Suècia i a França. Cap als anys quaranta, Tove Jansson ja s’havia posicionat com a reconeguda pintora i il·lustradora amb experiència, sobretot per les seves publicacions satíriques a Garm. En aquestes publicacions es va dedicar a criticar fermament Stalin i Hitler durant la Segona Guerra Mundial. La fama internacional, però, la va obtenir gràcies a la publicació de les històries dels Mumins, que va escriure i il·lustrar entre el 1945 i el 1970.

La primera història dels Mumin no va ser un èxit immediat al seu país, Finlàndia, però la seva ressonància mundial es va fer evident quan els primers llibres es van traduir a l’anglès a principis dels anys cinquanta. El 1954, el diari britànic London Evening News va començar a publicar les tires còmiques dels Mumin, escrites i il·lustrades per la mateixa Tove. A través d’aquestes tires còmiques, els entranyables personatges van arribar a milions de lectors de tot el món, des del Canadà fins a Sud-àfrica, passant per l’Índia, les Bermudes… Les vinyetes es van arribar a publicar en un centenar de diaris de quaranta països diferents, cosa que significava un total de vint milions de lectors diàriament.

Després de la publicació de la primera història en la qual apareixen els Mumins, Els Mumins i la gran inundació (1945), Tove Jansson va escriure vuit novel·les (que recupera L’Altra Tribu), quatre llibres il·lustrats, a banda dels centenars de tires còmiques sobre els trols Mumins i la resta d’habitants de la Vall dels Mumin. Així i tot, aquests personatges només van ser una part de la seva prodigiosa obra, amb altres novel·les i relats i la seva feina com a artista a la recerca constant de noves maneres d’expressar-se artísticament. Encara avui continua sent una de les autores escandinaves més estimades i prestigiades.

L’obra de Tove Jansson reflecteix els seus principis: l’amor per la família, la natura i la seva recerca de llibertat per dedicar-se al seu art. Tant la feina com l’amor van ser la seva prioritat a la vida, i en totes dues esferes s’hi va aplicar de manera alegre i intransigent.

La seva bibliografia l’ha fet mereixedora, entre altres reconeixements, de la distinció Nils Holgersson (1953) i del Premi de l’Acadèmia Sueca (1958), del Premi Estatal Finès (1963 i 1971). L’any 1994 va rebre el gran premi de l’Acadèmia Sueca a la seva trajectòria, guardó que també han rebut figures com ara Astrid Lindgren, Ingmar Bergman o Sven-Erik. L’any 1966 va ser condecorada amb el Premi Andersen, el Nobel de la literatura infantil i juvenil.

La felicitat enmig del caos

11 octubre, 2022

Sobre l'univers dels Mumin

11 octubre, 2022