La felicitat enmig del caos

EL RETORN INTERNACIONAL DELS MUMINS NO FA MÉS QUE CONFIRMAR L’ABSOLUTA VIGÈNCIA D’AQUESTS PERSONATGES, UNES CRIATURES QUE ASPIREN A UNA VIDA TRANQUIL·LA I EN COMUNIÓ AMB LA NATURA CREADES
PER UNA AUTORA QUE NO DUBTA A L’HORA DE TRACTAR TEMES IMPORTANTS EN ELS LLIBRES PER A INFANTS.

A vegades un catàleg es construeix per un cúmul de casualitats i temptatives. Acabàvem de llegir una edició antiga d’El llibre de l’estiu (que les amigues d’Angle han recuperat fa uns anys) i ens vam sorprendre de la versatilitat d’aquesta escriptora excepcional, de la seva mestria escrivint tant llibres per a infants com llibres per a adults. I, com dirien els Mumins, que creuen molt en els astres, alguna cosa es va alinear: al cap d’uns mesos ens va arribar la possibilitat de publicar-los a L’Altra Tribu, la que serà, des d’ara, la casa en català d’aquests petits trols tan carismàtics. Ens embarquem en aquest projecte, que durant el 2022 ens farà viatjar dues vegades a la Vall dels Mumins, amb la publicació dels dos primers títols de la saga: Que ve el cometa!, que va sortir el mes de març, i El barret del mag, a la tardor, tots dos amb una traducció rigorosa de Carolina Moreno.

Quan els vam tornar a llegir, ens va semblar que la seva particular concepció de la vida, aquesta oda a una filosofia senzilla però mai ensucrada ni diluïda per als infants, era més vigent que mai. Una mirada cap a la bellesa de la quotidianitat i una aposta per la bonhomia no com a reclam comercial sinó des de l’honestedat i l’aposta per la bona vida. D’aquesta manera, també retem homenatge a una escriptora i artista excepcional com va ser Tove Jansson.

En un article de la Fundación Cuatrogatos s’apuntava la tendència constant, en les obres de Tove Jansson, d’oferir models de conducta i actituds antagòniques a l’individualisme, el consumisme, la repressió dels impulsos naturals i la cosificació de
les relacions socials. Es destacava, sobretot, com en la literatura infantil poques vegades s’ha aconseguit crear una imatge tan lluminosa de la família, del seu paper en la construcció de valors personals i col·lectius. I els editors, en la nostra responsabilitat per fer sortir a llum aquelles obres que poden interpel·lar-nos socialment, veiem molt clar que en aquest món tan polaritzat, d’estímuls constants, de pressió ininterrompuda, Tove Jansson encara té un missatge molt valuós per a tots els lectors, petits i grans.

En aquesta novel·la, els Mumins aconsegueixen trobar la felicitat enmig del caos. I si alguna cosa han viscut els nostres infants aquests darrers anys, a banda del menysteniment per part de les institucions, és un caos absolut al qual no se’ls hauria d’haver sotmès. Si amb aquests llibres aconseguim que s’evadeixin una estona i se’ls encomani una mica aquesta felicitat i afany d’aventures, benvingut sigui el viatge. Haurà valgut tot la pena.

Us desitgem la millor de les lectures,


L’equip de L’Altra.

Llegint... Mary John, d'Ana Pessoa

19 setembre, 2022