Mary John, d’Ana Pessoa

Ens fa molta il·lusió anunciar que Mary John, d’Ana Pessoa i amb il·lustracions de Bernardo P. Carvalho, ja és a totes les llibreries. Aquest llibre, original del portuguès i traduït per Mercè Ubach, el vàrem llegir per primera vegada durant el Nadal de 2019.

Poc sospitàvem totes el que ens estava a punt de caure al damunt i que faria que el llibre no us arribés a les mans fins avui. És un d’aquells llibres que se’t queda a dintre, que t’acompanya amb el temps, que hi segueixes pensant de tant en tant. Suposo que en part és la manera com està escrita, plena de lirisme i amb una capacitat brillant de posar-se dins el cap d’una adolescent nostàlgica. L’altra part de culpa és, inevitablement, la seva protagonista, una noia enamorada de l’amor, que projecta totes aquestes creences romàntiques (sovint de manera molt melodramàtica) en el Júlio, un bon bandarra i el seu amic de la infància. El llibre, sense ser un pamflet, és en essència la història d’un procés d’empoderament i això el fa profundament feminista.

A aquells adolescents que els agradin els llibres que els toquen la fibra, que acaben amb mil frases subratllades i amb ganes que la lectura no s’acabi mai, han trobat en Mary John el seu pròxim llibre. I aquells adults que vulguin retrobar-se amb l’adolescent visceral i emotiu que eren, hi trobaran un gran refugi.

Sobre Mary John

“Fa setmanes que t’escric. No sé ben bé per què. No sé ben bé amb quin objectiu. Qui ets, Júlio Pirata? Penso en la nostra història. Des del començament. Des que ens vam conèixer. Des de la primera pregunta: ets un nen o una nena? Soc una nena per culpa teva, Júlio. Em vaig deixar els cabells llargs per tu, em vaig foradar les orelles per tu. Visc i moro per tu. Cada mes tinc la regla, em moro una miqueta i penso en tu.

«Estàs morta!», dius. I em moro. Em tiro per terra de qualsevol manera. I no ho vull, això. No em vull morir mai més, Júlio. Vull viure per sempre. Cada minut de cada hora de cada dia”

Mary John, Ana Pessoa i il·lustracions de Bernardo P. Carvalho

La Maria João decideix escriure una llarguíssima carta adreçada al seu amor de la infància, en Júlio. A través d’aquesta carta anem coneixent els inicis de la seva amistat a la placeta, l’especial vincle que els uneix i com n’arriba a ser d’important en Júlio a la vida de la Maria João (o Mary John, com l’anomena ell). Però el sentiment és correspost o només són imaginacions seves? És l’arribada de la Liliana el motiu del distanciament o la seva relació ja estava sentenciada? A través d’aquest escrit, la Mary John anirà plasmant les reflexions, els sentiments que l’acompanyen en aquest moment en què la seva vida està canviant més que mai. I pot ser, el que havia començat com una carta d’amor acaba responent la pregunta més important de totes: Qui és la Mary John?

Sobre Ana Pessoa i Bernardo P. Carvalho

Ana Pessoa va néixer a Lisboa l’any 1982 i és autora de llibres per a infants i joves. Escriu des que és adolescent i va estudiar Llengües i literatures modernes (Portuguès i Alemany) a l’Universitat de Lisboa. Quan va acabar va anar a fer una estada a l’estranger i per a disgust dels seus pares, mai no en va tornar. Va treballar com a professora a Alemanya i com a traductora a Luxemburg i Brusel·les, on encara resideix.

Ha publicat diverses obres, moltes de les quals han estat premiades per institucions com FNLIJ (Brasil), el Banco del Libro de Venezuela, la Fundación Cuatrogatos (Estats Units), l’International Youth Library (Alemanya)…

Bernardo P. Carvalho va néixer el 1973 a Lisboa i va estudiar disseny i comunicació a la Universitat de Lisboa. Al 1999 va cofundar l’editorial portuguesa Planeta Tangerina i treballa allà des d’aleshores. Al llarg dels anys ha rebut diversos premis i reconeixements pels seus llibres i il·lustracions, com ara el premi de la Fira de llibre infantil de Bolonya i el premi Nacional d’Il·lustració a Portugal.

Això diu l’autora…

💫 Alegria màxima!

Mary John acaba d’aterrar a Catalunya.

Ja ha arribat a les llibreries i ja m’arriben missatges de joves lectors, professors, mediadors, periodistes, llibreters…

M’imagino a Mary John en la seva petita vida allà a Barcelona, ​​esquiant als Pirineus, passejant per la Costa Brava, baixant les Rambles, fent l’ullet a Gaudí, i sento aquella il·lusió vana dels pares que es queden al banc mirant la vida dels nens.

*Extret del seu blog Belgavista.

Fotografia dels @bookhunters

Parlem amb... Sandra Cisneros

16 novembre, 2021

Llegint... Mary John, d'Ana Pessoa

16 novembre, 2021