El nostre primer aniversari

“Fa cinc anys per aquestes dates inauguràvem L’Altra Editorial amb dos llibres, Els nois, del Toni Sala, i L’última nit, de James Salter. Ha plogut molt, des d’aquell febrer de 2014, i no sempre al mateix ritme, però el balanç a dia d’avui és del tot positiu. I volem aprofitar l’empenta d’aquest cinquè aniversari per inaugurar, finalment, la nostra línia de literatura juvenil, L’Altra Tribu.

La idea d’una col·lecció juvenil va venir-me farà cosa d’un any i mig, quan donava voltes a la possibilitat d’obrir una línia d’infantil. Però no m’acabava de decidir i, després de pensar-hi molt, em vaig adonar que una col·lecció per a joves de 12 a 15 anys —modesta, uns sis títols l’any— feia molt més per una editora com jo, malgrat les dificultats de l’edat i la suposada manca de lectors. He anat i vingut molt, i ho tinc molt clar: vull tornar al moment en què els llibres et podien canviar la vida, vull donar als joves (o intentar-ho) els agafadors, els salvavides, que vaig tenir jo d’adolescent, als catorze anys: tots aquells llibres que duc tatuats a l’ànima i al cervell, que van ser el meu refugi i em van ajudar a créixer, a fer el trànsit a l’edat adulta”.

Així començàvem fa un any la col·lecció, amb dos llibres ben nostàlgics: Quin dia tan bèstia, de la Mary Rodgers i Quan un toca el dos, d’Anna-Greta Winberg.

El ressorgiment dels clàssics juvenils desperta en els lectors adults la nostàlgia per aquells títols que els van fascinar, i alguns ho aprofiten per acostar-los als fills. L’escriptora Tina Vallès, per exemple, explica que el llibre de Mary Rodgers la va atrapar de petita i que ara ha tingut el mateix efecte en les seves filles. “És una història que juga amb la identificació, amb la idea de posar-se a la pell de l’altre”, assenyala Vallès, que celebra la revisió lingüística de l’obra perquè la considera “molt necessària perquè els joves hi entrin”.

L’èxit d’aquestes històries dècades després de la seva publicació demostra que, malgrat el pas del temps, són llibres sense data de caducitat. Segons Vallès, una de les claus d’aquest fenomen és la part còmica i el sentit de l’humor de les novel·les, que “fan que aguantin millor” i, tot i que creu que aquests títols “hi han de ser”, també considera que “les noves generacions han de trobar els seus propis clàssics”. Si bé Broggi no descarta incorporar més endavant llibres del present, defensa que els títols recuperats demostren “que les coses que valen la pena no envelleixen”. [Llegir l’article complet aquí]

Hem fet clubs de lectura a la llibreria Al·lots, l’Espolsada, la Carbonera, la Inexplicable, el Librerío de la Plata, l’Aranya i moltes altres, hem presentat la col·lecció a la Llibreria Sendak i hem conversat sobre literatura juvenil. Però sobretot, hem començat a teixir una xarxa d’aliances meravellosa amb llibreters, bibliotecaris, mestres, mediadors de la lectura, amants de la literatura juvenil i famílies que creuen en el projecte i ens ajuden a seguir endavant.

I aquests són els quatre títols que conformen la col·lecció: tres clàssics amb traduccions revisades i una novel·la contemporània. Quatre llibres molt diferents entre si però amb un lligam vertebrador: la qualitat literària i la capacitat per enganxar els lectors.

I ara què?

Fa un temps que no publiquem cap títol nou però en aquests mesos hem pogut prendre embranzida per entrar al 2020 per la porta gran. Aquest any ve carregat de títols nous, alguns clàssics, algunes novel·les actuals i autors de casa nostra.


Gràcies per tot i no us oblideu de participar en el sorteig!

Carlos Ortiz llegeix El Dia dels trífids

6 febrer, 2020

Dos llibres del nostre catàleg Finalistes del premi Protagonista Jove

6 febrer, 2020