Carlos Ortiz llegeix El Dia dels trífids

Avui volem compartir l’excel·lent ressenya que va fer fa uns mesos el bibliotecari escolar Carlos Ortiz sobre el nostre llibre El dia dels trífids, de John Wyndham a la seva pàgina Bibliotecario en la escuela.


L’edició

El 2019 L’Altra Editorial llença un nou segell de literatura juvenil amb el nom de L’Altra Tribu. Recuperen aquest clàssic fent revisió de la traducció realitzada el 1966 per Ramon Folch i Camarasa.


L’edició és exquisida per a ser en rústica. I és d’agrair perquè no trobem gaires llibres en rústica on es cuidi tant el producte. La coberta té una textura molt agradable al tacte. A més han tingut el detall d’il·lustrar-la interiorment. La feina ha estat de Jordi Duró que ha aconseguit un producte fresc i modern, fent servir només dos colors. És bonica però com a novel·la destinada a joves, no sé si és un bon encert. Els joves poden interpretar per l’helicoide de l’ADN que es troben davant d’una novel·la científica i tot i que és ciència-ficció dista molt del gènere científic. Com deia abans és més una novel·la de gènere postapocalíptic.

El punt de llibre a joc amb la coberta sempre és un detall molt graciós i molt pràctic a més.

El preu de sortida ha estat de 13,25 €. Un preu més que raonable tenint en compte el material que tenim a les mans.

L’argument

Bill Masen es desperta a l’hospital amb els ulls embenats a causa d’un accident. La primera sensació que té és la de massa silenci per a ser un dimecres qualsevol. Després d’uns moments de desesperació accepta la situació: sembla que a l’hospital tothom ha desaparegut i no vindrà ningú a fer-se càrrec d’ell.

Superat el xoc inicial, Bill pren la decisió de llevar-se l’embenatge i esbrinar que ha passat, fins i tot assumint el risc de perdre la vista. La veritat serà molt més impactant del que podia arribar a imaginar. La nit anterior l’esdeveniment astronòmic del segle, una espectacular pluja de meteorits, va deixar cec a tothom que el va veure. El món tal com el coneixia en Bill, ha deixat d’existir. No obstant això els problemes de la humanitat no s’acaben aquí. Unes plantes creades genèticament uns anys abans i que fins ara eren un risc controlat, comencen a donar caça als humans. La carrera per la supervivència de la humanitat ha començat.

Valoració

La valoració és de 5 sobre 5. La història enganxa des del principi. Té un inici que recorda al del còmic i sèrie The Walking Dead, cosa que fa que pugui enganxar als joves lectors d’avui en dia. De fet podem fer una activitat per comparar l’inici de les dues obres mitjançant aquest vídeo. El llenguatge és molt senzill i el ritme fins a la meitat del llibre és trepidant. Després hi ha un gir a la trama que l’alenteix una mica, però malgrat això es manté molt alt. La història està molt ben acabada, cosa que no sol ser gens fàcil quan l’inici i el nus estan a un nivell tan alt.

Sobre la traducció, diré que no puc comparar amb l’original, però aquesta revisió ha deixat un text amb un vocabulari molt actual. Així que felicitats per la revisió. No tant al fet que no hi ha crèdits de la persona responsable d’aquesta.

Ha d’estar a una biblioteca escolar?

Definitivament sí. És un clàssic de la ciència-ficció que ens parla dels perills de l’enginyeria genètica i la tecnologia. El ritme és excel·lent, l’escriptura també i enganxa des de la primera pàgina. Molt recomanable per a aquells fans dels mons apocalíptics, els zombis i el món The Walking Dead, tot i que sense tanta violència i amb una visió més humanista i no tan catastrofista.

Etapa recomanada: ESO3-ESO4 (14-15 anys), tot i que personalment la posaria més a 4rt.


PODEU LLEGIR LA RESSENYA COMPLETA AQUÍ

Guies de lectura: què? per què? com?

17 desembre, 2019

El nostre primer aniversari

17 desembre, 2019