Lectures en lila

Avui, en un dia com aquest, t’instem a que surtis al carrer. I també, per què no, volem recomanar-te llibres. Llibres per ajudar-nos a pensar, per fer-nos preguntes, per no normalitzar certes situacions. Diuen que una vegada t’has posat les ulleres liles mai res torna a ser igual. Val la pena provar-ho.

Comencem amb noies fortes

El diari lila de la Carlota, Gemma Lienas.

La Carlota li passa, potser, com a tu. No sap què coi vol dir posar-se les ulleres liles. En aquesta mena de diari-novel·la es planteja provar-ho. De sobte, comença a veure discriminatòries algunes situacions que abans li havien semblat normals.

“¿Qui s’ha inventat que, en qüestions amoroses, els nois han de prendre la iniciativa? ¿Per què el físic de les noies és més important que el dels nois? I topa, també, amb l’horror de les xifres. El setanta per cent dels pobres de la Terra són dones…”

Pippi Calcesllargues, Astrid Lindgren

Un d’aquells clàssics que no envelleixen mai. La Pippi segueix sent tot un referent d’empoderament femení. Una protagonista valenta, autosuficient i amb molt sentit de l’humor. Una lectura profundament crítica, anti-sistema i que dignifica el dret dels nens i joves a divertir-se lluny dels codis socials. Volem nenes fortes!

 Quan un toca el dos, Anna Greta Winberg

Aquí la nostra protagonista es topa de cap amb la realitat: no només s’ha d’enfrontar amb la separació dels seus pares sinó que haurà de lidiar amb el seu primer amor i desamor de la joventut. Una de les coses més valuoses que aprendrà en aquest camí li vendran de dues dones importantíssimes a la seva vida: la seva mare, que no necessita cap home al costat per ser feliç i l’altra és la persona de qui menys ho espera.

“- Saps què deia la meva mare, quan jo era més joveneta i algun noi em deixava? – va dir la Siv amb veu gairebé alegre-. «No hi pateixis. No val la pena. De nois, el món n’és ple. Aviat en trobaràs un altre». Ja veus si en sap poc, de la vida. Com si només fos qüestió de trobar-ne un altre i ja està. Com si tu poguessis trobar un altre pare que valgués tant com el teu pare de debò. Com si jo pogués trobar un altre Mårten. Com si hi hagués piles de Mårtens per repartir entre tothom. No, no es pot dir res per consolar una persona que s’ha quedat sola. El consol l’ha de trobar ella mateixa, però no pas trobant algú de seguida” (la cursiva és nostra).

El pots començar a llegir aquí.

Una mica de manual

Imparables, Pandora Mirabilia i Mar Guixé

Un relat divulgatiu i des de l’humor, dirigit a adolescents i joves que volen endinsar-se dins del feminisme i posar-se les ulleres liles. El llibre pretén donar a conèixer el moviment feminista i LGTB+, apropar-ho al nostre dia a dia i generar un diàleg, sense floritures, sobre els diferents feminismes actuals.

Un llibre amb mil possibilitats, sense més pretensió que fer-te veure que això també et pertoca!

Tothom hauria de ser feminista, ChimamandaNgoziAdichie

Els llibres de l’autora guanyen per golejada entre el públic juvenil. Dos manuals breus, juntament amb Estimada Ijeawele: Manifest feminista en quinze consells, que ens introdueixen al feminisme i ens conviden a rebutjar els estereotips i reivindicar la igualtat.

I si parlem de sexe?

Us volem recomanar el llibre de la nostra germana gran, L’Altra Editorial, que ha traduït al català La paraula més sexy és sí, de la Shaina Joy MAchlus. Aquesta és una guia informativa, desenfadada i sexi sobre el consentiment i l’educació sexual. I per què és important? El sexe està a l’abast de tots. Als llibres, a les sèries, a les pel·lícules, a internet… No hi podem fer res. Però podem generar un contra-discurs, ensenyar que en termes sexuals l’ambigüitat no existeix, que només el sí és sí. Com diu l’autora:

“Recorda: un dels primers actes per ser un aliat i/o acabar activament amb la cultura de la violació és l’educació”

Eduquem-nos. Informem-nos. Qüestionem la normalitat sempre. Fem contra-discurs.

Encara no coneixes la tribu?

13 març, 2019

Un llibre molt bèstia

13 març, 2019